Препоръчително е винаги да избирате лицензирани букмейкъри в България. Лицензът е от изключителна важност за тяхното легално съществуване и правилно функциониране. 

Той дава гаранция, че цялата дейност на оператора се контролира от регулаторните органи. Отделните държави имат различни закони за хазарта, така че даден букмейкър може да има лицензи от няколко юрисдикции. 

Всички онлайн букмейкъри с лиценз в България имат право да предлагат услугите си в интернет пространството и сайтовете  им са достъпни от основните домейни. Ако даден оператор няма лиценз у нас, може да бъде блокиран и да не може да се осъществи вход в сайта. 

Екипът на Kazinaonline.com ви е подготвил подробна информация за предимствата на лицензираните букмейкъри, изискванията за издаване на лиценз за онлайн хазарт, времетраенето на самата процедура и др. 

Защо да избирате лицензирани букмейкъри

Много играчи се чудят защо този лиценз е толкова важен и какво толкова може да стане ако играят при нелицензиран букмейкър. Истината е, че последиците за залагащите могат да бъдат сериозни, тъй като няма да има регулаторен орган, който да се погрижи за справедливото протичане на залагането. 

Ако поставяте залози в нерегулирани сайтове има реалната опасност да не ви изплатят печалбите. Могат да ви кажат, че има проблем щом се намирате в друга държава или куп други причини. Тогава нищо няма да можете да направите понеже сайтът не е под надзора на българския регулаторен орган по онлайн хазарта. 

Ето защо винаги съветваме любителите на хазартните игри да използват услугите само на лицензирани букмейкъри. Така дори и да възникне някакъв спор между букмейкъра и играча, агенцията по приходите, която упражнява контрол може да се намеси и бързо да разреши казуса. 

Лицензираните оператори гарантират сигурност и елиминират всички рискове играчите да бъдат ощетени по един или друг начин. Те имат още доста предимства, които могат да накарат хазартните фенове да ги предпочетат. Някои от тези плюсове са: 

 • 💻 Иновативни платформи
 • 💳 Местни разплащателни методи
 • 🎁 Интересни промоции
 • ⚽ Разнообразни пазари за спортни залози 
 • 💰 Опции като кеш аут, пряко предаване, създай залог, промени залог 

Кой издава лицензите на букмейкърите

До преди години контрол върху хазарта в България упражняваше така наречената Държавна комисия по хазарта. Но след като законът беше изменен през 2020 година и тя беше закрита, регулацията пое Националната агенция за приходите. 

НАП дава лицензите на хазартните оператори и води регистрите, които се изискват от Закона за хазарта, достъпни за всички организатори и граждани. Процесът по лицензиране е доста сложен и дълъг, тъй като се изискват множество документи. 

Букмейкърите трябва да са търпеливи и да са готови да изчакат и повече време. Ако си подадат документите за издаване на първоначален лиценз или промени в издаден такъв по електронен път, трябва да платят и такса в размер на 95 на сто от размера, предвиден в Тарифата за таксите. 

Изисквания за издаване на лиценз

Лиценз за организиране на онлайн залагания може да се издаде на лица, търговски дружества, регистрирани в Република България или друга държава в ЕС, СЕИП или Конфедерация Швейцария. Такъв лиценз може да бъде издаден и на държавата. 

За да станат онлайн букмейкъри с лиценз, операторите трябва да предлагат игри със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, лотарийни игри, игри със залагания върху случайни събития или игри в игрално казино. Но трябва да се има предвид, че лицензът дава право за организиране само на посочения в него вид игра. 

За да се предотврати развитието на хазартна зависимост, организаторите са длъжни да поставят информация по темата в интернет страниците си след получаване на лиценза. 

Необходимо е да включат съобщения за опасността от развиването на хазартна зависимост и информация за възможностите за консултация и терапия на зависимостта. В сайта на Националната агенция за приходите, в раздел „Отговорен хазарт“ са описани пълните изисквания. 

Проверка на лиценз

Сигурно сте чували, че вече има голям брой букмейкъри с лиценз за България. Но въпросът е как да проверите дали операторът наистина има валиден лиценз? 

За да потърсите информация за лицензирането, отидете в края на началната страница на съответния сайт. Там трябва да е описано коя е компанията зад сайта и какви са номерата на лицензите, които притежава. 

Ако букмейкърът е лицензиран, може да е добавено и логото на Националната агенция за приходите. Това са достатъчни показатели, че лицензът е истински и залагането в сайта е безопасно. 

Букмейкъри с лиценз в България – обобщение на предимствата⚽

Ние от Kazinaonline.com сме категорични, че играта при лицензирани букмейкъри в България е за предпочитане. 

Всеки оператор има регламентирани Правила и Условия, които трябва да прочетете и с които се съгласявате при регистрация. Ако смятате обаче, че в даден момент букмейкърът е нарушил тези правила и ви е ощетил по някакъв начин, можете да се обърнете към регулаторния орган. 

При неразрешени спорове между играч и букмейкър, контролният орган Национална агенция за приходите може да се намеси и да вземе справедливо решение. 

Тези букмейкъри с лиценз в България ви дават още едно важно предимство – можете да достъпите сайтовете им от основните домейни, както от настолни, така и от мобилни устройства. Докато при нелицензираните букмейкъри това не винаги е възможно, защото някои са блокирани. 

Често задавани въпроси

 • Всички лицензирани букмейкъри в България ли предлагат начален бонус спорт? 
  Да, всички се стремят да привлекат колкото се може повече нови клиенти. В нашия сайт можете да видите кои са най-добрите оферти. 
 • Какво ще се случи ако заложа в сайт без лиценз в България?
  Не ви го препоръчваме, защото тези сайтове не се регулират от контролния орган у нас и крият рискове за финансите ви. Тоест, може да не ви изплатят дължими печалби. 
 • Къде да проверя дали букмейкърът има лиценз? 
  Отидете в края на началната страница и вижте дали пише, че има издадено удостоверение от Националната агенция за приходите. Там би трябвало да видите и логото на НАП. 
 • Какви методи за плащане се поддържат в лицензираните сайтове за залози?
  Освен дебитните / кредитните карти и банковия превод, обикновено са налични и популярни местни разплащателни методи като EasyPay, Cashterminal, Fast Pay, ePay.bg и др.