RTP процент и волатилност – всичко, което трябва да знаете

Ако сте играли в онлайн казина, то със сигурно сте чували термините Return To Player (RTP) и Volatility да се споменават няколко пъти. Дори и да не сте наясно какво означава това, ясно е, че RTP и волатилността са важен фактор за онлайн казината, който трябва да познавате при избор на хазартна игра. 

Затова и днес ние от KazinaOnline ще ви споделим повече за RTP процента и за волатилността в казино игрите, за да можете лесно да правите информирани решения относно игрите, които ще изберете. 

Какво е RTP процент?

Процентът на възвръщаемост на играча (Return to Player или RTP) е процентът от парите, заложени в дадена игра, който ще се върне на играчите като брутна печалба през целия период на играта. 

Запомнете, че това е среден показател, като се вземат предвид всички завъртания на слот машината. Следователно късметлиите могат да получат множители и да увеличат доходите си, докато други могат да останат без нищо. Печалбите се основават на генератора на случайни числа, така че съдбата ще определи резултата.

С други думи, ако RTP процентът на една игра е 96%, играчите не могат да разчитат да си върнат обратно 96% от парите, които са депозирали в краткосрочен план. Въпросният процент ще се възвърне в дългосрочен план. 

Във всеки случай играчите трябва да избират игри с по-висок RTP. За най-добри варианти се смятат тези с 96% и повече. Можете дори да намерите някои слот машини с показател 99%.

Какво е волатилност?

Волатилността се отнася до две неща в комбинация. Тя се отнася до това колко често слотът изплаща брутни печалби и какъв е размерът на тези брутни печалби. Съществуват три вида волатилност:

  • Ниска волатилност – Игрите с ниска волатилност са идеални за играчите, които предпочитат по-чести печалби, но за сметка на това – по-ниски. Те са напълно противоположни на слотовете с висока волатилност. Този тип слотове осигуряват на играчите чести, но ниски печалби. Игрите с ниска волатилност ви позволяват да управлявате сумата, с която играете, но рядко идват с големи джакпоти.
  • Средна волатилност – Игрите със средна волатилност са идеални за играчи, които искат малко по-големи шансове за печалба и имат ниски лимити за залагане. Те са популярни сред играчите, които искат най-доброто от двата свята. Тези слотове предлагат ниски и високи печалби и са доста забавни. Изплащанията са редовни, а джакпотите – средни по размер. Те имат по-високи линии на изплащане, което улеснява задействането на бонусните функции и поставянето на по-големи залози.
  • Висока волатилност – слот игрите с висока волатилност представляват най-висок риск. Машината често има малко печалби, но когато те се случат, обикновено са големи суми. Прогресивните джакпоти са най-добрият пример за слотове с висока волатилност. Прогресивните джакпоти не са игра за хора със слаби сърца. Това е така, защото изискват по-големи суми за разиграване и много търпение, преди да успеете да ударите джакпота. Въпреки това, игрите с висока волатилност носят известна тръпка; те често имат големи награди!

В България най-атрактивни игри са тези със средна волатилност. Те са перфектната комбинация от честота и големина на печалбите и са идеални за редовни играчи, които все пак не са готови да залагат с много високи суми пари.

Къде да открием RTP процента и волатилността?

RTP процентът можете да откриете в информация на играта. Там често пише какъв е точният процент на възвръщаемост, като е препоръчително да се насочвате към игри, чийто процент е по-висок от 96%. Ако не можете да го откриете в информацията на играта, то винаги можете да потърсите в Google името на играта + RTP процент.

Що се отнася до волатилността – нея може да откриете отново в информацията на играта, а ако там я няма, то в Google със сигурност ще я намерите. Има някои игри, като например тези на Wazdan, които позволяват на хазартните играчи сами да избират каква да бъде волатилността – ниска, висока или средна.

Те са доста харесвани от играчите, тъй като дават малко повече контрол от другите ротативки. Тук сами можете да изберете колко често и колко големи печалби да ви се падат, като разбира се, винаги всичко се базира на късмет.

Как да изберем игра, базирайки се на RTP процент и волатилност?

Когато избираме хазартна игра, базирайки се на RTP процент и волатилност, то има едно единствено правило, което да следавате, а всичко друго са съвети, зависещи от вашия личен избор.

Правилото се отнася именно за процентът на възвръщаемост – винаги се насочвайте към хазартни игри с висок процент, тъй като това увеличава шанса ви за печалба. Изберете слотове или игри на маса с процент на възвръщаемост, надвишаващ 96%, а за предпочитание – по-висок от 97%.

Що се отнася до волатилност, то трябва да обмислите вашите лични предпочитания. Ако искате да депозирате по-малко пари и да играете с по-ниски залози, като предпочитате по-честите печалби за сметка на големината им, то трябва да изберете слотове с ниска волатилност. 

Ако имате по-голям бюджет и ще залагате с по-високи суми, като предпочитате по-високи печалби за сметка на честотата им, то е ясно – високата волатилност е най-добра за вас. Допълнително, ако си падате по игри с прогресивен джакпот, то отново високата волатилност е най-добрият избор за вас.

В случай, че търсите перфектната комбинация от честота и големина на печалбата – средната волатилност е правилния избор за вас. Тук няма да има огромни печалби, но пък ще са сравнително добри и ще се падата сравнително често. Не случайно именно средната волатилност се харесва много от българските играчи. 

Разбирането на RTP процентът и волатилността е от съществено значение, ако искате да вземате информирани решения, когато играете онлайн слот игри. Познавайки тези термини, то вие можете да подобрите шансовете си за печалба, избирайки правилната за вас игра,  и да се забавлявате повече, играейки любимите си игри. 

За разработчиците на слот игри балансирането на RTP с други фактори е от ключово значение за създаването на успешни и печеливши произведения. А за играчите, които искат да играят слот игри с истински пари, изборът на игри с висок RTP може да ви помогне да получите по-голяма стойност за парите си и да подобрите шансовете си за печалба. И все пак – обмислете добре вашите лични предпочитания преди да направите своя избор.